Jak dobrze znasz polskie klasyki filmowe?

Jak dobrze znasz polskie klasyki filmowe? Rozwiąż quiz i sprawdź siebie! Mało komu udaje się uzyskać 100% poprawnych odpowiedzi. Na końcu znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Pochwal się wynikiem w komentarzu!

Oto zestawienie 10 klasyków z polskiej filmografii. Wybraliśmy te, z których cytaty Polacy przywołują najczęściej. A czy znają też inne związane z nimi fakty? Dziesięć filmów i dziesięć pytań. Sprawdź swoją wiedzę już teraz.

1. W którym roku ukazał się film „Sami Swoi” w reżyserii Sylwestra Chęcińskiego?

A. 1967

B. 1972

C. 1989

D. 1990

2. Który z poniższych cytatów NIE pochodzi z filmu „Kiler” (1997)?

A. „Jak to było zorganizowane, autobusy jakieś popodstawiali, czy co”

B. „Memory, find”

C. „To już dawno nieaktualne od wczoraj, to Kiler”

D. „Co ja sobie za to kupię? Waciki?”

3. Jakie nazwisko podał główny bohater filmu „Jak rozpętałem drugą wojnę światową” (1969) w tej scenie?

A. Franek Dolas

B. Franek Doles

C. Grzegorz Brzęczyszyko

D. Grzegorz Brzęczyszczykiewicz

4. Kto wyreżyserował film „Dzień świra” (2002) z Markiem Kondratem w roli głównej?

A. Marek Kondrat

B. Michał Koterski

C. Marek Koterski

D. Adam Miauczyński

5. Jak nazywała się aktorka, która wcieliła się w rolę Lamii w filmie „Seksmisja” (1983)?

A. Bogusława Pawelec

B. Bożena Stryjkówna

C. Hanna Stankówna

D. Małgorzata Kożuchowska

6. Ilu pracodawców miał główny bohater filmu „Poszukiwany, poszukiwana” (1972), kiedy przebrał się za Marysię?

A. Siedmiu

B. Pięciu

C. Czterech

D. Sześciu

7. Jak się nazywał klub sportowy, którego prezesem był główny bohater filmu „Miś” (1990)?

A. „Tęcza”

B. „Miś”

C. „Unia”

D. „Gwardia”

8. Film „Psy” (1992) dostał w 2002 roku dwie Złote Kaczki za Najlepszą Złotą Myśl. Które to były?

A. „Czasy się zmieniają, ale pan zawsze jest w komisjach” i „Nie chce mi się z tobą gadać”

B. „Co wy tam palicie Stopczyk?” i „Ty stara dupa jesteś”

C. „A kto umarł, ten nie żyje” i „My, psy, musimy się trzymać razem”

D.Bo to zła kobieta była” i „Co ty, kurwa, wiesz o zabijaniu”

9. Kto w filmie „Chłopaki nie płaczą” (2000) wymawia na początku jego tytuł?

A. Grucha

B. Kuba Brenner

C. Fred

D. Bolec

10. Z czym związany jest tytuł filmu „Poranek Kojota” (2001)?

A. z powiedzeniem kolegów Kuby

B. z filmem przyrodniczym

C. z niczym

D. z piosenką Noemi

Sprawdź odpowiedzi poniżej i zobacz jak ci poszło!

1.A, 2.C, 3.D, 4.C, 5.B, 6.D, 7.A, 8.D, 9.C, 10.B.